Ingredience v kosmetice

By 15:23 ,

Přemýšleli jste někdy nad složením jednotlivých kosmetických produktů? Víte, kterou látku vaše pleť potřebuje, a kterou naopak ne? Pojďme si tedy pár ingrediencí v kosmetice připomenout a říct si, k čemu jsou dobré. 

Niacinamid - je to druh vitamínu B3. Vyskytuje se v rybách, mase, obilninách, oříšcích, ale i v ovoci a zelenině. Je to tzv. vitamín krásy, pomáhá v boji s pupínky, akné či pokud vás trápí vrásky či pigmentové skvrny. Jeho funkce je zkrášlovací. A kde ho najdete? Prakticky všude. Nejenom v sérech, ale i v dekorativní kosmetice. Např. ve fixačním spreji Barry M, pudru, podkladové bázi, v čistícím gelu... Možná budete opravdu překvapené, kde všude je obsažen.

Bakuchiol - jedná se o přírodní alternativu klasického retinolu (vitamínu A), který se známý tím, že pomáhá v boji proti vráskám. Stejně jako retinol má spoustu benefitů - zpomaluje stárnutí pleti, pleť lehce napíná a skvěle zvládá bojovat proti akné. Jak už jsem zmiňovala, bakuchiol je přírodní, je tedy vhodný i pro velmi citlivou pokožku (oproti retinolu, který se musí dávkovat postupně a ne každé pleti sedne). Bakuchiol se získává z listů a semen rostliny Psoralea corylifolia, takže pokud vyhledáváte veganskou kosmetiku, nejspíše na něj ve složení narazíte. A v čem je obsažen? V sérech, maskách, krémech, tonikách. Ze známých značek bych například zmínila Saloos, Purito, Lavera.

Peptidy - z mnou zmiňovaných ingrediencí jsou asi nejznámější a nejpoužívanější. Ale víte, co to je? Jedná se o organické látky tvořené aminokyselinami, které regulují různé biochemické procesy v orgánech, buňkách nebo tkáních. Dělí se na polypeptidy, oligopeptidy a proteiny, které jsou stavebním kamenem kůže. Nejznámější bílkoviny tvořené peptidy pak jsou keratin, kolagen nebo elastin. A to už určitě všichni známe. 

Peptidy jsou i v našem těle, ale s věkem jich ubývá, a to se projevuje povadlou pletí s vráskami, která ztrácí pružnost. Je tedy vhodné peptidy doplňovat - a to třeba pitím různých kolagenových drinků nebo formou krémů či jiné kosmetiky. Co se týká samotných kolagenových drinků, za sebe můžu doporučit růžový kolagen od české značky Green idea. Je chutný, nesmrdí po rybině a funguje!

Squalane/skvalan - tato složka bývá často zaměňovaná s “squaline”, ale je mezi nimi obrovský rozdíl. Skvalan je hydrogenová forma skvalenu (tedy tuku, který se nachází v kůži a který vylučujeme mazovými žlázami). Skvalen nicméně není příliš stabilní pro používání v produktech péče o pleť, a proto se upravuje a dělá se z něj skvalan. A kde ho najdeme? Třeba v olejích na rty, krémech, sérech na vlasy.... 



Kejt//Instantni krása
www.instagram.com/scaryKejt

You Might Also Like

0 komentářů