Co by Vás mohlo zajímat, než se vydáte do Říma

By 7:47

Všude dobře, v Římě nejlíp.
Na tuhle dovču jsem se sice moc nestihla těšit (protože pořád něco), ale o to víc jsem si ji užila, a tak po příjezdu domů na mě padla taková ta depka "a teď zas jenom práce".

Tentokrát jsem letěla s kámoškou z gymplu Lučinkou, takže jsme si udělaly pořádnou dámskou jízdu jak se sluší a patří. A hlavně hromadné trénování angliny. Na gymplu jsme spolu na ajinu seděly, takže naše setkání v zahraničí byla obrovská výzva. Domluvíme se? Umíme ještě něco? Kdo z nás je lepší a kdo víc stupid? Otázky. Samé otázky :) Nakonec jsme zjistily, že jsme obě stejně stupid a co neví jedna, druhá ji zachrání  anebo že sebe udělají debila obě..

Hodně se mě ptáte jak a přes co cestuju a na kolik mě moje výlety výjdou, proto jsem se rozhodla, že vám tentokrát rozepíšu jednotlivé částky. 



Letěly jsme na prodloužený víkend - od středy do soboty. Letenky jsme si vyhlídly přes mobilní appku Kiwi a hotel přes Booking. Původně se mělo jednat o úplně obyč výletek - spíše lowcoat, ale hodně rychle se nám to zvrhlo. I když ono asi nejde cestovat levně po Římě, protože sám o sobě je dost drahý. 

Internet je plný levných letenek do všech koutů světa, ale když přijde na věc, zjistíte, že ty levné letenky jsou jenom v hrozně blbé termíny a v hrozně blbou hodinu. Naštěstí se nám zrovna jeden blbý termín hodil, a tak jsme za cestu tam a zpátky z Prahy s příručním zavazadlem (za příplatek) daly 2367,- Kč na osobu. 
Ubytování se sehnat dá, dokonce i v centru města, kde člověk ušetří za MHD, ale doporučuju objednávat s předstihem. Ubytko v 4* hotelu nás na osobu vyšlo na 2680,- za 3 noci + 12 euro taxa.

Z letiště Ciampino jsme se dostávaly autobusem (přímo na letišti je stánek, kde koupíte jízdenky) - jízdenka stojí 6 euro a bus vás za 40 minut odveze na zastávku v centru Termini. Odtud se můžete dostat buď metrem nebo dalšími autobusy - my šly pěšky, protože jsme měly hotel asi 1,5 km na zastávce metra Barberini. Po cestě zpátky se opět musíte dostat na zastávku Termini, ze které vás odveze autobus na letiště. Lístky se dají kupovat buď na nádraží nebo u průvodce u autobusu. Na nádraží možná taky potkáte chlápka, který vám ukáže co a jak a lístky vám zařídí - ale čekejte, že chce dýško. Pokud se rozhodnete jet uberem, čekejte částky okolo 50 euro a výše (za cca 17km), některé hotely zajišťují dopravu na letiště a ta vychází podobně. 

Jeany - Primark, Boty - Converse, kabelka - Mohito, kabát - F&F

Celou cestu jsme se řídily navigací v mobilu - ale tady pozor, pokrytí sítí  je v Římě dost na chujka. Šance, že budete mít signál třeba v restauraci nebo kavárně, je téměř nulová. Na ulicích je to se signálem lepší, ale místy taky žádný zázrak. 

Jídlo jsme si kupovaly samy. Snídaně řešily jogurtem a jahodama, na obědy a večeře chodily do restaurace. Špagety v centru města vás vyjdou na cca 14-16 euro. V bočních uličkách je cena okolo 8-10 euro. Cola i voda vycházela na 3 eura. Kousek pizzy u stánku na 2,5. Kopeček zmrzky vetšinou 2 eura, ale taky se našla místa, kde stála 4,5 euro. Obecně platí - chodit do vedlejších uliček a stravovat se mimo hlavní turistické památky. Dýško si většinou čisníci naučtují sami a je třeba počítat s částkou 5 euro. Placení kartou není problém, ale hotovost je vítaná víc. 

Celkově je Řím dost drahý - pokud to mám srovnat s Německem, tak jsou ceny v obchodech jednou takové. Ať už je řeč o čokoládě nebo sýrech. Dost mě taky překvapilo, že místní obchody mají hodně malý výběr - 5 druhů čokolád, pár balíčků bonbonů, pár sýrů...S Českem se to nedá srovnávat. Za 7 čokolád, sýr, dva italské salámy, kávu a koření jsem v obchodě nechala okolo 35 euro. 

Vstupenky do památek jsme si nekupovaly - udělaly jsme totiž velkou chybu, protože jsme si je neobjednaly předem po internetu, takže bychom musely stát fronty. A taková jedna fronta byla třeba na 2 i více hodin. Nicméně i tak si myslím, že pokud člověk není vyloženě fanda historie, bez vstupů se obejde. Řím je nádherný i tak - při pouhé procházce.

Hotel Penthouse Suite Rome


Takové to mazleníčko s novou kosmetikou :D Kiko Milano je zlo! :)




První den jsme si nezapomněly udělat procházku k Fontáně di Trevi (asi proto, že jsme ji měly 10 minut od hotelu :) kde byly stovky lidí - takže pokud doufáte, že si pořídíte fotky bez lidí, musíte tam vyrazit buď hrozně brzo ráno nebo photoshopovat :) Celkově ale čekejte, že v Římě je hromada lidí - zlatá Praha. Italové jsou hodně temperamentní, na všechno mají čas a hroutit se z Vás nebudou. Doprava je pak hodně divoká. Všichni troubí, lidi skáčou do cesty a ohleduplnost moc nehledejte. Ale co, jsou to Italové. Těm se to promine :)
Další den jsme zamířili na Piazza di Spagna nebo-li na Španělské náměstí jehož součástí jsou i proslulé Španělské schody. Určitě doporučuju vyjít až úplně nahoru :) Ten pohled pak stojí za to!










Co určitě nesmíte minout, je Pantheon - kruhový chrám zasvěcený všem bohům. Jedná se o jednu z nejstarších a nejzachovalejších antických památek a je neskutečně mohutný a nádherný. Nachází se na místě, kde byste ho vůbec nečekali - prostě jdete, procházíte malinkými uličkami a najednou na vás kouká tato nádhera.




Barokní bazilika Santa Maria in Montesanto

Largo di torre Argentina


Jestli jsem se na něco těšila, tak to byl Castel Sant Angelo nebo-li Andělský hrad, který si pamatuju z filmu Anděl a Démoni, a který jsem kdysi úplně milovala. Hrad má neskutečnou atmosféru a je v noci nádherně osvícen. Vedle něho už pak následuje Vatikán (a policejní auta) a náměstí sv. Petra.






Jedno z nejnádhernějších míst je bezesporu Colosseum a hned vedle něj Forum Romanum, které jsme ale bohužel nezvládly, protože tam byla hrozná hromada lidí.
ColosseumPřidat popisek





















No a teď to nejzajímavější :) Jídlo...

Vyzkoušela jsem místní Ravioli se špenátem, špagety Carbonara i Tortelini se smetanou. Vyzkoušela jsem asi 4 druhy pizzy u stánků, tiramisu, ricottový dort a typický italský karamelový dort. Nejlepší zmrzlina byla mandlová a nejvíc mi bude smutno po místních jahodách, které byly uplně yummy. 











A rada na závěr? Nejezděte do Říma na den, dva. Vůbec si ho neužijete. Podle mého je tak 4-5 dnů ideálních. Nebo rovnou týden :) Záleží, jak moc brzo ráno chcete vstávat a jak chcete mít pobyt hektický.
Btw: pokud se rozhodnete pro pobyt na jaře nebo na podzim, vybírejte hotel s klimatizací - ta totiž umí i zatopit. Italové nemají klasické topení ani hrubé peřiny, takže člověk šíleně vymrznete. 
Btw2: zásuvky mají klasické :) vodu pitnou a všichni čekají na dýško..

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Řím je krásný, také bych se tam ráda podívala. Jinak ty ceny... no :-D ani se neptej, kolik jsme utratily v letovisku kousek pod benátkami, byly jsme tam dva dny a jídlo jsme už neměli nakoupené, takže večeře, snídaně a oběd někde... a drinky :D se nám to trochu prodražilo.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat