Jak nakupovat a zároveň se nezruinovat?

By 17:17

Ahoj :)
Dneska mám pro vás takový netypický článek.
Všechny milionářky a blogerky, co uznávají pouze značky, můžou dnešní článek vynechat, protože není určen jim :(

Vy ostatní slečny (a pánové) z masa a kostí, zbystřete...dneska jsem se totiž rozhodla, že vám tu sepíšu pár tipů, jak nakupovat, protože jste asi už postřehli, že mám 2 plné skříně oblečení, cca 50 kabelek a boty by potřebovaly soukromý pokoj :D a přitom jsem jenom studentka...


Mým nejoblíbenějším slovem je SLEVA a opravdu moc ráda je využívám. Pokud je něco zlevněno, znamená to, že skutečná hodnota věci není tak vysoká, za jakou se to běžně prodává. Logicky. Nakupuju jak v kamenných obchodech ve slevách, tak v eshopech, používám plnapenezenka.cz a slevomat je můj kámoš.




Nákupy oblečení:
Jedna z mých hlavních zásad je "Nic nekupovat za plnou cenu, nevyplatí se to". (když pomineme to, co člověk skutečně potřebuje - jako například bundu na zimu) Koukat po nové kolekci je sice super, ale investovat do ni se nevyplatí. Za pár týdnů se totiž to stejné zboží objeví se slevou. A není daleko příjemnější si místo drahých kalhot chvíli počkat, a pak si pořídit nejenom ty kalhoty, ale i dalších 6 různých kousků? Jsou obchody, které moc nezlevňují, a pak jsou takové, které jsou ve slevě okamžitě - F&F, New Yorker, H&M, Calliope. Nejšílenější je v tomto F&F. Neustále mají různé 30% výprodeje na celou kolekci/na boty/na doplňky/na šaty...a hlavně se velmi často objevují i 75% výprodeje, takže svetřík si pak koupíte za pár korun. A tak to dělám. F&F se řadí k těm levnějším značkám, ale kupodivu k těm kvalitnějším. Ještě se mi teda nestalo, že by se mi nějaký kousek oblečení "z Tesca" rozpadl. A to jich mám spousty!

Obchodům jako je Zara či Mango se vyhýbám. Věci tam občas mají pěkné, ale rozhodně nesouhlasím s tím, že by byly natolik kvalitní, že je třeba si koupit třeba takový svetr za 2tis. U těchto obchodů jde hlavně o to říct "mám značku, heč". Nejvíc mě v tomto ohledu irituje Zara, která si hraje na něco extra, ale přitom se jejich kusy oblečení pářou úplně stejně jako všechny ostatní, po pár vypráních je z oblečení hadr  a taky nemáte zaručeno, že se vám na tričku neudělá dírka. Hodně mě zklamal i Lindex. Doma mám spoustu kousků oblečení této značky a už několikrát se mi stalo, že oblečení bylo po pár vypráních jako hadr, praskly mi švy nebo se mi začala trika párat. A to samé i Mohito. A to se taky neřadí k levným podřadným značkám. Takže ano, koupím si od nich něco, ale rozhodně do toho neinvestuju polovinu výplaty.

Nestydím se přiznat, že nakupuju v Lidlu. Kromě potravin mě baví i lidlácká móda. Dají se tam najít jak basic kousky, tak i něco netypického. Z Lidlu mám polovinu šatníku a JEŠTĚ NIKDY SE MI NESTALO, ŽE BY SE MI NĚCO ROZPADLO! Kvalitou je to kupodivu daleko výš než třeba takový New Yorker. A cenově daleko níž. Třeba takové Lidl tenisky (bílé kecky) jsou mým oblíbeným kouskem!

No a pak tady máme Primark..To je kapitola sama o sobě, že jo.



Nákupy zážitků:
Asi jste postřehli, že hodně cestuju. Zájezdy, wellness a další věci si hledám přes slevové portály. Ať už je řeč o Slevomatu nebo Booking.com. Nejsem líná pravidelně koukat na nabídky a po nějaké skutečně výhodné hrábnout. Když cestuju, soustředím se na průměrné hotely, penziony (neplatí u wellnessu). Nepotřebuju k životu luxus. Je sice pěkný, ale nestojí to za to. Necestuju kvůli hotelům, ale kvůli zážitkům.


Nákupy doplňků
Doplňky miluju. Ať už jde o obaly na mobil, kabelky, náušnice, korálky či náramky. Mám jich spoustu a zatímco jednou mě baví výrazné šperky, o nějakou dobu později zas vyhledávám něco jiného. Ráda šperky střídám. Proto se mi NEVYPLATÍ tyto blbůstky kupovat v kamenných obchodech. Upřímně - nedoplatila bych se. Náušnice za 400,-Kč, výrazný šperk za 999,- Kč - to fakt není pro mě. Šperky a doplňky nakupuju na Aliexpressu, Ebay. 


Slevy na slevách:
Nedávno jsem taky na doporučení jedné kamarádky vyzkoušela cashback Plná peněženka. Jedná se  o web, který spolupracuje s obrovskou spoustou eshopů - ať už s Aliexpressem, Ebay, Notino, Choies....u každého eshopu máte napsáno,  kolik % z nákupu dostanete zpátky.  Nejvíce nakupuju na Ali, kde dostanu 5% z nákupu, stejně jako na Notino, či výše zmiňovaný Booking.com, který zaručuje 3%. Upřímně a bez mučení se přiznám, že jsem byla ze začátku hodně nedůvěřivá. Moc jsem nechápala, jak to vlastně funguje, ale je to příšerné jednoduché. Zaregistrujete se, dostanete odměnu 50 Kč, a pak už vesele nakupujete (na plnapenezenka se prokliknete do oblíbeného eshopu). Za každý zaplacený nákup vám po nějaké době naskočí určitá odměna, kterou si pak můžete nechat vyplatit na účet. 
Pro představu: na Booking.com jsme si objednala ubytování v Berlíně -> na plnapenezenka.cz jsem  si našla Booking.com, proklikla se na něj a vesele vyhledávala ubytko. Objednala si ho, zaplatila a na účet na plnapenezenka mi naskočila částka, kterou by mi měli vrátit zpátky na účet.  Takže tak.




Jak sami vidíte, šetření není jen tak a je třeba nebýt liný a tak trochu ekonom. Na chození po obchodech potřebujete bohužel čas, ale hledání úbytka na internetu nebo registrování na Plnapenezenka.cz je blesková záležitost, takže kdo si to chce taky vyzkoušet, tak se  registrujte cashback Plná Peněženka.. (už i mého kluka jsem naočkovala, ať šetří :D ze začátku pyskoval, ale teď se mu to líbí)

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Já jsem se snažila při nakupování šetřit co nejvíce, takže jsem měla 2 zásady: nekupovat nic, co není ve slevě.. a nekupovat nic, co stojí víc jak 200kč :D docela dlouho jsem to dodržovala, do doby, než jsem začala na poloviční úvazek pracovat v New Yorkeru.. V tu chvíli zmizela zásada "nekupovat nic nad 200kč:D", ale ta s těmi slevami platí dál :D ono je hrozně těžké vidět každý den to nové zboží a nic si nekoupit.. člověk když prochází obchody, tak spoustu věcí přehlídne.. ale já je v práci nemám šanci přehlídnout, bohužel :D a čím větší pokušení, tím více hříchů, že jo:D
    Ale souhlasím teda, že oblečení v Zaře absolutně nechápu. Jako jsou tam na jednu stranu úúžasnéé trendy věci.. ale na druhou - proboha, co to je za nekřesťanské peníze?! :o

    OdpovědětVymazat
  2. Já sice nakupuji i v Zaře a v Mangu, ale vždy jen oblečení, které se mi fakt líbí a nestojí majlant.. Takže z těch krámů moc oblečení vlastně ani nemám :D Nejradši mám slevy na Zootu, tam se také dokážu vyřádit do sytosti! :) Jinak Plnou Peněženku už používám hodně dlouho, je to hodně dobrá věc! :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  3. Já slevy miluji , akorát když se mi něco rozpadne a nutně to potřebuji, volím plnou částku. Ze Zary nakupuji leda z Vinted, nebo v sekáči :D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak. V běžných obchodech nenakupuji jinak než ve slevách. Když vidím co chtějí třeba v New Yorkeru za obyčejný svetr nebo nějaký kardigan, který za týden uvidím na spoustě lidech na ulici a po jednom vyprání to bude hadr nositelný maximálně na doma, nemám důvody nakupovat oblečení za plné ceny v těchto obchodech. Miluji Bershku ale i tak tam nakupuji pouze když mají slevy, jinak bych tam za plnou cenu nekoupila ani ň. Zaru celkově nemusím a mám odtud snad jen dvě věci. Poslední dobou radši využívám Aliexpress nebo sekáče :-D docela mě to baví a mám z těch věcí větší nadšení a často tam člověk najde netypické a neokoukané kousky.

    Terezah-style

    OdpovědětVymazat
  5. Plnou penezenku taky vyuzivam, super portal :) a nechce se mi utracet za nove kolekce, kdyz vidim, jak hodne jdou pak ceny dolu :)

    OdpovědětVymazat