Monako - stát, který stojí za to navštívit

By 9:00

Minulý víkend jsme s Lukem zamířili do Monaka.
Co vám budu říkat. Byl to chaos a málem jsme ani nikam nejeli.
Čtyři dny před odjezdem jsem totiž skončila na pohotovosti. Oční.
Drahá polovička se totiž rozhodla, že mě v noci obejme a místo mých ramen, objala moje oko. Skoro to samé, co? :D
Chomáče vypadlých řas, slzy a přesvědčení, že budu slepá. Neviděla jsem nic a nevěděla, co mám dělat. V Praze žádnou oční pohotovost neznám a hlavně jsem ani nebyla ve stavu, kdy bych někam mohla cestovat...

 
Nakonec to dobře dopadlo. Další den jsme se doplazili do nemocnice Motol (no a co, že je na druhé straně města, je to na naši trase metra - ale to jako argument sestřičce nestačilo, a tak mě sjela jak malé štěně, že si mám navštěvovat oční ve svém obvodu a nemám otravovat u nich:D), já s brýlema a přezdívkou Paní Žižková, Luk nešťastný až na půdu....
V nemocnici se mě naštěstí ujali a díky bohu mě ujistili, že nebudu slepá, ani nebudu mít v oku díru. Třikrát JUCHUUUUU, oční kapky a mast na bulvu k tomu. A ještě lékařskou zprávu ve které stálo "Dnes v 7 ráno ji přítel šťouchl prstem do oka"....tímto zdravím toho fešného (ale těžko říct, byla jsem poloslepá) doktora! a poslušně hlásím, že už vidím!
 
Tak mě napadá, že jsem vlastně chtěla psát o Monaku, že :D
No nic..do Monaka jsme odcestovali v pátek odpoledne - a jako ufff, cesta je tam nekonečná - teda pokud nemáte soukromé letadlo. My máme hodně věcí. Třeba otvírák na konzervy, sadu hrnců, novou komodu...ale letadlo bohužel ne! :D

Monako je 2. nejmenší stát na světě (po Vatikánu) a jeho rozloha je cca 2,04 km2 - takže opravdu malé. Sousedí s Francií (kde si chci pořídit letní sídlo) a není v EU, takže na data na mobilu můžete hezky zapomenout (na Wifi taky) a místo toho si vychutnávat atmosféru.
Počet obyvatel je cca 37 tis, což mi moc hlava nebere, kam se ti lidi jako vejdou :D - ale o víkendu jich většina nebyla "doma", a tak jsme si užili klidné, přátelské a příjemné Monako s tropickým počasím. Zašli jsme si na snídani, vychutnávali atmosféru a nějak omylem usnuli uprostřed parku, což ale byla nejdůležitější část dne, protože po probuzení jsme zjistili, že zalezlo slunko, a tak nastala perfektní chvíle na focení (a ne jenom na pocení!)


top - F&F, sukně - Reserved, Kabelka -Tally Weijl, náušnice - Reserved, hodinky - Daniel Wellington



Top + sukně + náušnice - Reserved, kabelka - Tally Weijl, boty - Lamur, brýle - Bershka

Monako je vyloženě luxusní záležitost - nikde nevidíte špínu, graffity, bezdomovce, zašlé domy...nic. Všechno je krásně udržované, pěkné a čisté. Ono aby taky ne, když tam bydlí samí milionáři, že jo.
Restaurací a kaváren je tam ale požehnaně a dá se tam najíst i za dost slušné peníze :) Ale asi záleží, kdy tam jste. V hlavní sezóně tam nejspíše bude dráž. V červenci tam moc lidi nejezdí, proto byl ten výlet snáz dostupný :) 

Monako je obklopeno horama, takže by počasí nemělo být úplně tropické, ale tak nějak normální - ehm...blbost :D Já se přiznám, že jsem málem uhynula na infarkt. Na druhou stranu je taky pravda, že se počasí hrozně mění a často se tam ženou mraky - viz fotky. I když některé obrázky můžou vypadat strašidelně, že jsme tam určitě šíleně zmokli, opak je pravdou - i když zmoknout se nám taky povedlo. Ale jenom trošku. Je třeba se trochu zalít, abychom rostli (do krásy)

Jsou tam taky 3 pláže - jedna hlavní a dvě menší u oceanografického muzea. Jedna je betonová, což není příliš bezpečné, když jsou vlny, dvě klasické. Pláže jsou udržované a pěkné, takže si člověk hezky zaplave - a ne jenom v odpadcích :)

Myslím, že Monako za to stojí. Nicméně je to výlet spíše na jedno odpoledne než na více dnů. Je totiž skutečně malinké a zase tolik toho tam dělat nemůžete - leda, že máte v plánu chodit po buticích jako Gucci, což jsem upřímně v plánu moc neměla (nebo já bych i měla, ale peněženka byla ráznější :)
Co ale musím přiznat je, že je to asi nejfotogeničtější místo, které jsem kdy navštívila (spolu s ostrovem Burano)

































You Might Also Like

7 komentářů

  1. Úplně boží fotky, už jsem obdivovala na IG. Vypadá to tam nádherně :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Už podle fotek to vypadá skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerá naozaj krásne a fotogenicky! A veru ani ja nechapem kde sa zmesti tolko obyvatelou na takej malej ploche... :) Inak dufam, že s okom všetko ok! Och ti nasi chlapi :D

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. KejT, souhlasím s tebou, i když já mohu pouze z tvých a google fotek :-D že tenhle stát za to stojí! Já bych ho někdy velmi ráda navštívila a po jeho návštěvě toužím už pár let. Krásné fotky!!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  5. no oni uz tam taky vsichni byli... byla formule 1

    OdpovědětVymazat