Slaninovo-sýrový quiche

By 15:00

Ahoj!
Nemůžu si pomoct, ale podzim mi přijde jako stvořený pro experimentování v kuchyni. Člověk začíná mít po létu pořádný hlad a hlavně chuť na jiné věci než jen ovoce, zmrzliny a lehkou stravu. 
Navíc co si budeme - pečení má mimo jiné výhodu taky v tom, že od trouby jde teplo a člověk se v těchto sychravých dnech aspoň zahřeje, když už nic!

Dneska vám tu hodím svůj recept na slaninový quiche. Pekla jsme ho už tolikrát, že jsem recept vytunila k dokonalosti:) A tak teď patří k moji jídelní posedlosti!:)

Doba přípravy? Cca 2 hodiny!




Těsto:
  • 300g hladké mouky
  • 150g másla (v pokojové teplotě)
  • 1dc studené vody
  • sůl
Mouku, máslo, vodu a sůl zpracujeme rukama až vznikne těsto. Vody může být i více, ale dávejte pozor, aby těsto mělo skutečně dobrou konzistenci - aby tak nějak normálně lepilo, nelámalo se a dalo se s ním pracovat. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v ledničce ztuhnout aspoň na hodinu. Klidně i na déle.


Poté těsto rozválíme válečkem do placky. Placky by neměla být ani moc tlustá, ani moc tenká - já spíše preferuji tenčí, ale záleží samozřejmě na tom, jak velkou formu na koláč/dortovou formu máte! Těsto vložíme do formy a vytvarujeme podle potřeb. Těsto musí pokrývat i boky formy.
Propícháme vidličkou. Na těsto dáme pečící papír a zatížíme fazolema, aby těsto "nevyskočilo". Pečeme cca 20 minut na 180°C ( je to individuální - záleží na troubě a na tloušťce těsta!). Že je těsto hotové poznáme podle toho, že začíná mít lehkou tmavší barvu a nevypadá syrově. Nicméně nesmíme zapomenout, že koláč půjde do trouby ještě jednou, a to s náplní, takže dáváme bacha, aby moc nezhnědl, protože pak by se zase spálil.

Mezitím si připravíme náplň!

Náplň:
  • 1 velká cibule
  • tymián
  • rajčata
  • sůl
  • francouzské koření
  • smetana na šlehání
  • anglická slanina
  • 2 vajíčka
  • mléko
  • sýr na nastrouhání (gouda, francouzský sýr, eidam....)
Nakrájíme si cibuli na kroužky a restujeme na olivovém oleji. Mezitím si nakrájíme slaninu, rajčata a nastrouháme si sýr, který si pak rozdělíme na dvě poloviny.




Až bude cibulka osmažená dozlatova, vypneme sporák.
V míse si smícháme šlehačku, tymián, koření, trochu mléka, 2 vajíčka a mícháme. Postupně přidáváme nastrouhaný sýr (resp. jeho polovinu - druhou polovinu nasypeme na hotový koláč).



Poté, co se těsto dopeče, vytáhneme z trouby (jak moc upečeně má vypadat vidíte na fotce) a necháme ho trošku vychladnout. Odstraníme z něj pečící papír a fazole.
Nakonec těsto posypeme nakrájenými rajčaty, slaninou a cibulí. Všechno zalijeme připravenou směsí šlehačky.  Nakonec nahoru nasypeme zbytek nastrouhaného sýra.
Pečeme na 180°C asi 30 minut.


Koláč se podává teplý a nejlepší je čerstvě upečený! Variant na náplň je velká spousta, ale mě nejvíc zaujala právě kombinace se slaninou, i když jindy slaninu nejím.



You Might Also Like

4 komentářů

  1. Podívám se na jiné varianty nplně, tahle mě moc nezaujala.. Ale celkově nápad takovéhoto koláče se mi moc líbí :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, já bych si tak dala. Smlsla bych si na této dobrůtce určitě. Musím upéct

    OdpovědětVymazat
  3. manm až mi slinky nabehuju :)

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat